Konstnärerna

Ingela & Lars Agger

 
 Välkommen till vår gemensamma hemsida

Konstnärerna Ingela & Lars Agger

Se vad vi arbetar med, var och en för sig och tillsammans.

Förutom skapandet av vår egen konst genom måleri, teckning eller skulptur så har vi ibland en del uppdrag. Lasse har arbetat mycket med historiska modeller genom åren. Birka ute på Björkö, Slottet tre kronor på Slottsmuseet i Stockholm.


Sista åren har vi tillsammans haft modelluppdrag till Stenarbetarmuseet i Kumla, då Ingela skapat alla figurer (människor & djur) i modellerna, Lasse gör allt övrigt i modellerna. Vi har haft konstnärliga uppdrag till ett naturprojekt i Norge. ”Erfaringsstolar”, konst som möter naturen. Ingela arbetar som pedagog inom teater och bild för barn/ungdomar/vuxna. Lasse har en målargrupp för vuxna. Den verksamheten har vi i vårt eget kulturhus Aggershus på andra sidan vägen. Ett gammalt Babtistkapell som tidigare hette ”Sions Borg” byggt i början av 1860, liksom skolan som vi arbetar och bor i.


Här är väldigt vackert, med naturen nära, vilket vi älskar. Varje dag (nästan) börjar vi

med att ”gå till arbetet”. Här finns så fina rundor att välja, i naturen. På så vis följer vi naturens växlingar, vilket känns gott. För oss ett härligt sätt att leva på. Naturen är

en källa till så mycket positivt.

Berga skola, där vi bor och där vi arbetar i våra ateljéer, sen så har vi snickarverkstaden i det lilla röda huset. Vi trivs här på Berga varje timme på dygnet, året om!  Kulturhuset Aggershus ligger på andra sidan vägen.


Den 10 mars 2019


Söndag eftermiddag. Himlen är alldeles blå och snön som kom i natt har nästan smält bort. Lasse och jag gick en riktigt lång skön runda innan vi tog itu med att plocka och greja i Aggershus efter konserten igår. Ja det är alltid en hel del plock. Disk, stolskuddar ska bort, remmarna på stolarna ska bort, stolarna ska staplas, sladdar till ljudanläggnningen rullas ihop etc. Ja mycket plock men ett trevligt sådant. Lasse sköter disken och jag det övriga. Så småpratar vi mellan varven, memorerar kvällen. Ja igår var det Svante och Katarina Henryson som stod på scenen. Svante med sin otroligt vackra två hundra år gamla cello! Han berättade så fint och spännande om dess historia. Katarina hade rösten, hon sjöng så jättefint! Publiken såg ut att njuta till fullo. Jag hade önskat att det vore fullsatt, men vi var många som slogs om publiken denna lördag. Jag känner

mig ändå väldigt nöjd! Tack alla! Musiker och publik!


*


Ja snart är det dags för ytterligare konserter. Mars månad blev väldigt fulltecknad. Tre samma månad. De två som kommer härnäst är dagarna efter varandra. Det bara blev så. Det var svårt att säga nej då Jonas Knutsson, saxofonisten hörde av sig och ville komma tillsammans med duon Sillage från Paris. Det fanns endast den dagen. Så jag hoppas att publiken kommer. Det kan egentligen aldrig bli för mycket musik. Men visst, jag får baka intensivt i flera dagar! Jonas Knutsson och Sillage kommer den 22 mars och sen är det trion Kapell Malén som kommer den 23 mars. En trio som gästat Aggershus ett par ggr tidigare. Jag hoppas ni inte vill missa någon av dessa musikupplevelser. Mer info står på sidan konserter/evenemang


*


Ja den här våren har det alltså ”råkat” bli många konserter ganska tätt inbokade. Det är så roligt och fantastiskt att så många trevliga och skickliga musiker vill komma till vårt lilla enkla kulturhus ute på landsbygden! Publik som får sitta på obekväma gamla skolstolar. Stå i fikakön för att sen såga och slita för att kunna göra sig en smörgås till sitt kaffe eller te. Aldrig några sura miner:-)


Kära publik, i vår har ni alltså möjlighet att göra många resor till Aggershus

för flera fina musikupplevelser! Välkomna!


*
Snart är Charlottenborgs vårutställning i Köpenhamn slut! Fram t.o.m den 10 mars. Så är ni i Köpenhamn så kika gärna in. Lasses 5 stora teckningar hänger så jättefint. Sen finns det förstås en massa annat fint att titta på. Det är spännande med konst tycker vi!


*


Min bok ”En modellbyggares vardag” finns att köpa via nätet hos Bokbörsen (bild på den boken finns längst ner på sidan).  Så har vi nu gjort ännu en bok som också finns att köpa. ”GRÄNSLANDET så nära andetag”. Teckningar av Lars och poesi som jag Ingela har skrivit inspirerad av teckningarna. Båda böckerna finns att köpa genom ”Liljans antikvariat” som innehas av två musiker från trion Krilja som gästat oss flera ggr.


Så här ser pärmens framsida ut på boken Gränslandet.

"Liljans antikvariat grundades i mars 2012 av Jonas Liljeström och Marita Johansson. Till en början drev vi nätförsäljning i kombination med butik i Göteborgs innerstad, men vid årsskiftet 2013 sålde vi butiksverksamheten och driver nu enbart nätbutik.

Liljans antikvariats utbud är brett, men med fokus på historia, konstlitteratur, litteraturvetenskap, sociologi, psykologi, film och teater, New Age och esoterika. Vi har också ett stort och växande sortiment av engelskspråkig litteratur inom samma områden.https://www.bokborsen.se


*Snön fortsätter att komma och gå. Men mellan varven hinner man ofta se något litet vårtecken. Det är väldigt härligt. Jag tycker man kan känna ”doften” av vår just nu!


*


En bild från senaste konserten.Lasses arbeta med modellen på Köping ”före” och ”efter” branden går framåt. Men suck, så många

små hus det är att ålla reda på! Jag blir nästan yr av tanken. Men det blir så fint!


Lasse är igång igen med ett nytt modelluppdrag. Köpings stad ”före och efter branden”.

Litet kärt besök i Aggershus.

*


Varmt tack till alla bidragsgivare som gjorde min bok möjlig!:

Längmanska fonden, Kung Gustav VI Adolfs kulturfond, Kungliga Patriotiska sällskapet,

Örebro universitet, Kumla Fastigheter AB, Örebro länsmuseum och Enköpings museum.
Uppdaterat 10 mars 2019 av Ingela 

SVANTE och KATARINA HENRYSON gästade Aggershus...